ma7.sk beszámolója

Tehetségek a Balogvölgyből: Csúr Dávid és Turcsányi Tibi

2023. április 21., 19:33
Nagybalog a Balogvölgyében alig húsz kilométerre van Rimaszécstől. A vidék tehetségek sokaságát adta a Felvidéknek, akik közül most két ifjú aktuális sikereiről adunk számot. A nagybalogi Csúr Dávid filmrendezőnek készül, míg a rimaszécsi Turcsányi Tibi a könnyűzene területén próbál betörni az élvonalba.
Kisgyerek kora óta kezében a kamera

Kezdjük a cikket a 17 éves Csúr Dáviddal, aki gyerekkora óta a fotózás/filmezés megszállottja. Édesapja több cikluson át volt a mintegy 1 200 lelkes község polgármestere, bátyja pedig Oxfordban végzett, s jelenleg az egyik internetes médium vezetője Rimaszombatban. Nagybalog a fotózás területén nagyhatalomnak számít a régióban, hisz többen is mesterfokon űzik a fotózást, a még mindig csak huszonéves Kresnye Andrásnak és az idősebb generációhoz tartozó Forgáč Tibornak számos önálló kiállítása is volt már, de Csuvaj Tamás is a figyelemreméltó tehetségek közé tartozik, s valószínűleg mindhármukról sokat hallunk még az elkövetkező években.

Amíg Kresnye András portréfotózásban jeleskedik, Forgáč Tibor és Csuvaj Tamás a természet nagy szerelmesei, s órákat képesek lesben állni egy-egy pillanat „elejtéséért”. Igazi „vértelen vadászok” ők, ahogy a természetfotózás nagy mestere, Bécsy Tamás nevezte a műfajt.

De több neves játékfilmes is kikerült az utóbbi években a régióból, vagyis bekerült a szlovák filmművészetbe. Közülük már országos elismertségre tett szert a Jánosiból származó Rastislav Boroš, akinek a Fehér lovon fekete című filmjében játszott szerepéért minap Mokos Attila a legjobb férfi epizódszereplő díját nyerte el a Nap a hálóban című országos filmmustrán. A filmet egyébként Losoncon, Rimaszombatban és a régió számos más településén forgatták.  De a pozsonyi Színművészeti Főiskola rendezőszakos hallgatója a szintén jánosi Matej Kováč is, aki 2018-ban közösen indult Csúr Dáviddal az Aranycsapű (Zlatá klapka) című országos versenyen, s kategóriájukban az első helyet érték el.

Dávid jelenleg a kassai Magán Filmművészeti Szakközépiskola harmadéves diákja, s az idén harmadszor mérettette meg magát az Aranycsapó versenyen.

Két éve nem nyert, de jelölést kapott a Balogvölgy szépségei című kisfilmjével, amely javarészt drónfelvételekből állt össze, s Derencsénytől szülőfaluján át Bátkáig mutatja meg alig több mint két percben az ország egyik legszegényebb tájegységének a szépségeit. A kassai szakközépiskola az egyetlen audiovizuális művészeti iskola Szlovákiában, s a jövőre húszéves iskola tavaly az ország kilencedik, Kassa Megye harmadik legjobb szakközépiskolájaként rangsorolták. Évente mintegy 35 gyereket vesznek fel, akik mindent megtanulnak a fotózástól a hangszerkesztésen át a vágásig, vagyis ami az audiovizualitáshoz tartozik, de együtt dolgoznak a helyi művészeti iskolákkal és intézményekkel, sőt számos nyugat-európai továbbképzésen is részt vesznek a diákjaik.

Nemrég Budapesten is jártak, s még az MTVA is bemutatta az iskolát egyik riportjában. Az iskola elvégzése után további hároméves felsőfokú tanulmányokat is kínál hallgatóinak, amelynek keretén belül például dramaturgokat és forgatókönyvírókat is képeznek. Csúr Dávid az idén egy két és fél perces filmmel nevezett be, amely az eddigiektől eltérően a fiction műfajba tartozik, s a Run! (Fuss!) címet viseli. A minijátékfilm egyetlen szereplője egy kamaszfiú (Samuel Chrapek), aki azért kel hajnali öt órakor, hogy mielőtt a többiek felébrednek, a napi kilométeradagját abszolválja. A filmért Csúr Dávid elnyerte a legjobb operatőr díját.

,,még akad egy szikra”

– énekli Turcsányi Tibi és Szőcs Reni közös duettjében. Tibi, – aki a 2200 lelkes Rimaszécs községből származik –,  már nem ismeretlen a magyar könnyűzenei életben. S ahogy az audiovizuális művészetek terén, itt is számos tehetség származott el tájainkról, elegendő a jánosi Gál Lacira vagy a balogújfalusi Ruszó Tibire, az X-Faktor 2019-es évfolyamának győztesére gondolni.

Turcsányi Tibi óvodás kora óta áll színpadon: szavalt, táncolt, énekelt.

Általános iskolásként tagja volt az iskolai kórusnak, amely segítségével több helyre is eljutott. Az Aranykakas Dalfesztiválon  különdíjas lett, 18 évesen költözött Budapestre, ahol a mai napig ápolóként dolgozik egy kórházban, de szakmájával párhuzamosan szorgalmasan építgeti zenei karrierjét is. Csak pár dal az elmúlt évek terméséből: Igazi Arcom, Lásd meg a fényt, Ez az élet, Árral szemben, Őrangyal, Most légy velem, Ilyennek születtél, Ránk ragyog, Ha valakire vársz, Élj és remélj!, Szívünk játszótér, Várok rád, Megéltem már, Angyal, Millió OK, Budapest, Szerelemdal. Van saját oldala (www.turcsanyitibi.hu) is, ahol meghallgathatjuk a számait, s megtudhatjuk, éppen mire készül. Rendszeresen láthatjuk a Sláger TV, Muzsika TV, Zenebutik és egyéb csatornákon, dalait hallhatjuk rádiókban, készített már közös dalt a Megasztár döntős Fekete Dáviddal, az X-Faktorból ismert Batánovics Lilivel, a Sztárban Sztár Leszek döntős Sebestyén Katjával, jelenleg pedig a TV2 Star Academy műsorának nyertesével, Szőcs Renivel készítettek egy közös dalt és videoklipet.

(Turcsányi Tibi feat. Szőcs Reni: Szikra – videó)

“A dal a Szikra címet kapta. A menedzserem, Gyárfás Máté keresett meg azzal a lehetőséggel, hogy lenne-e kedvem egy közös dalt készíteni Renivel és megmutatta a dalt, amelynek a zenéjét és a szövegét is Czinke Máté írta. Azonnal tudtam azonosulni a dalszöveggel, és mivel Reni munkásságát is jól elismerem, igent mondtam” – mondja kérdésemre Tibi, aki még hozzáteszi: „Nagyon élveztem a közös munkát Renivel, igaz nagyon féltettem is Őt, mivel pár hét múlva anyai örömök elé néz, de ennek ellenére zökkenőmentesen vett minden akadályt”.

Forrás: ma7.sk

Zene.hu

Megérkezett! Még akad egy szikra…

Énekli új közös dalában a TV2 Star Academy műsorának nyertese Szőcs Reni és Turcsányi Tibi, akinek szintén több alkalommal beszámoltunk már zenei munkásságáról.

Tibi: követtem Reni zenei munkásságát, majd Máté Gyárfásnak a produceremnek jött az ötlet, hogy mit szólnék hozzá, ha készítenénk Renivel egy közös dalt. Azonnal támogattam az ötletet, mivel egy nagyon tehetséges előadóról beszélünk.

A dalszöveget és a zenét Czinke Máté készítette, a videoklipet pedig Kovács Ádám (SHAPES).

Reni: nagyon élveztem a közös munkát, szeretek olyan új produkció belevágni, amely motivál és előre láthatólag tudom, hogy elégedett leszek a végeredménnyel. A videoklip fogatásnál elég hideg volt az időjárás, de nem tántorított meg minket attól, hogy elkészüljön.

A dal és egyben videoklip premierje a Sláger TV-n volt látható és hallható, de mára több helyen is találkozhatunk vele.

(klip)

2023.03.20

Forrás: zene.hu

Sztárlimonádé

Turcsányi Tibi: Arra figyeltem, hogy Reninek ne essen baja

2023.03.18.

Megjelent a TV2 Star Academy nyertesének, Szőcs Reninek legújabb dala, amelyben partnere Turcsányi Tibi. A dal a Szikra címet viseli. A dalszöveget és a zenét Czinege Máté készítette, a videoklipet pedig Kovács Ádám (SHAPES). A dal és egyben videoklip premierje a Sláger TV-n volt.

„Ismertem Reni zenei munkásságát és mindig is nyomon követtem, hiszen egy nagyon tehetséges énekesnő. Majd a zenei producerem, Máté Gyárfás vetette fel a témát, hogy mi lenne, ha készítenénk vele egy közös dalt – kezdte a Sztár Limonádénak Turcsányi Tibi. – Nagyon megörültem neki és azonnal igent mondtam. Nagyon jó volt együtt dolgozni és úgy érzem, maximálisan egymásra tudtunk hangolódni azzal kapcsolatosan, hogy mit szeretnénk kihozni ebből a projectből. Igazából nagyon féltettem Őt, hiszen hamarosan anyai örömök elé néz és a klip forgatásának első napján nagyon hideg volt az időjárás, ráadásul egy mezőn forgattunk, ahol elég egyenletlen volt a talaj, mindig azt figyeltem, Istenem el ne essen, meg ne csússzon, remélem nem fázik meg… Viszont őszintén mondhatom, hogy Reni minden akadályt maximálisan zökkenőmentesen vett.”

Szőcs Reninek természetesen nagyon jól esett, hogy maximálisan figyelt rá mindenki a közös munka során.

Örülök, hogy létrejött ez a közös dal, nagyon jó volt Tibivel együtt dolgozni, rengeteget nevettünk és jó volt azt látni, hogy a stáb minden tagja nagyon figyel rám, vagy is most már fogalmazhatok úgy, hogy ránk, mivel hamarosan bővül a család – hogy nehogy bajunk essen” – mosolygott a gyönyörű énekesnő.

(klip)

Forrás: sztarlimonade.hu

Blikk online

Heteken belül megszületik Szőcs Reni kisbabája: „Nem panaszkodhatok, van még energiám”

Hetekkel a kisbabája születése előtt sem hagyja abba a munkát Szőcs Reni. A kismama nemrégiben, nyolc hónapos babájával a pocakjában forgatott videóklipet Turcsányi Tibivel.

– Szerencsére nem volt többnapos a forgatás, csupán fél napig tartott. Nem volt nehéz, elég jól bírtam, nem éreztem megterhelőnek, bár tény, hogy kicsit hideg volt, mivel szabadtéren forgattunk – mondta el Szőcs Reni. – Közel áll a szívemhez a dal, ami kissé melankolikus, de modern hangszerelésű. Örömmel vállaltam Tibivel az együttműködést, a klip koncepciója is ötletes volt.

A Blikknek azt is elárulta, hogyan viseli a szülés előtti utolsó heteket.

– Nem panaszkodhatok, még mindig van energiám, de jóval kevesebb, mint az elmúlt hónapokban – mondta el mosolyogva a kismama. – Már nincs sok hátra, néhány hét és megszületik a kislányunk. Ahhoz képest, hogy sok kismamától hallottam, hogy már a huszonnyolcadik héten nagyon fáradtak voltak, szerencsésnek érzem magam, mert a harmincötödik hétben vannak energiáim és tartalékaim. Az alvás is kicsit kényelmetlen, ráadásul nagyon várjuk már, hogy a kezünkben tarthassuk a kisbabánkat.

(klip)

Forrás: blikk.hu

Magyarzene.eu

Turcsányi Tibi és Szőcs Reni között akad egy Szikra

Megjelent a TV2 Star Academy nyertes Szőcs Reni és Turcsányi Tibi közös dala a Szikra, amely premierje a Sláger TV-n volt látható.

Turcsányi Tibi és Szőcs Reni a „Szikráról”

Tibi: Reni egy kiváló hangú, tehetséges énekesnő és mindig is követtem munkásságát. Zenei producerem, Máté Gyárfás vetette fel az ötletet, hogy mi lenne, ha készítenénk egy közös dalt Renivel, amelyre én azonnal igent mondtam. A dalszöveget és zenét Czinke Máté készítette, a videoklipet pedig Kovács Ádám (SHAPES).

Bevallom őszintén, hogy az elején féltem, hogyan fogjuk tudni ezt a közös produkciót létrehozni, mivel Reni hamarosan anyai örömök elé néz és féltettem, hogyan fogja bírni azt a tempót, amelyet ilyen esetben diktálnak, de le a kalappal előtte, mivel maximálisan zökkenőmentesen vette az akadályokat.

Reni: Szeretek olyan előadókkal együtt dolgozni, akikkel érezzük azt, hogy mit is akarunk kihozni egy adott projectből, dalból. Tibivel maximálisan tudtuk, hogy mit szeretnék majd elvárni, hallani és látni ezzel a szerzeménnyel kapcsolatban, így mivel felpattant egy szikra, sikerült azt kihoznunk a közös munkából, amit szerettünk volna.

(klip)

Forrás: magyarzene.eu

Bors online

Várandósság

Nyolc hónapos terhesen forgatott klipet Szőcs Reni

S.M. 2023. március 3. péntek 15:30

Szőcs Reni várandósan sem állt le a munkával, nyolc hónapos terhesen forgatott új klipjét. A kismama bár sokkal fáradékonyabb, mint korábban, tartott a forgatástól, de sikerült helyt állnia.

Szőcs Reni decemberben a Borson keresztül osztotta meg az örömhírt, férjével első gyermeküket várják. Az énekesnő azóta elárulta azt is, kislányt hord a szíve alatt, és már alig várja, hogy végre karjában tarthassa babáját. Nincs már sok vissza a terhességéből, ugyanis belépett a kilencedik hónapba, és bár a rosszullétei megszűntek, egyre nehezebb cipelnie a plusz sújt.

A várandóságom első fele nem volt könnyű, gyakoriak voltak a hányingerek, ehhez képest a végéhez közeledve jól vagyok, helyreállt az energiaszintem is. 

Viszont az egyensúlyom és a mozgás kezd nehéz lenni az édes tehertől – kezdte mosolyogva lapunknak.

TV2 Star Academy című tehetségkutató műsorának győztese kérdésünkre elárulta, időközben albérletből elöltöztek az első saját lakásukba. Fontos volt számukra, hogy biztosítani tudják a feltételeket a családalapításhoz.

 Örülünk, hogy meg tudtuk lépni, főleg, amilyen nehéz időket élünk. Nekünk sem volt könnyű, de sikerült. 

A gyerekszoba van a leginkább kész, ebből is látszik, hogy ő a legfontosabb számunkra. 

Ugyan vannak még hiányosságok, amiket igyekszünk a végső nagy hajrában beszerezni – mesélte az énekesnő.

Renire és férjére óriási feladat vár még az idén, ugyanis egyházi esküvő keretein belül is szeretnék kimondani a boldogító igent.

– Sajnos a koronavírus-járvány miatt csak egy egyszerű polgári szertartásunk volt, így szeptemberben tartjuk meg az egyházi esküvőnket. A baba érkezése mellett eseménydús év elébe nézünk, mert komoly szervezést igényel. Viszont ennek is meg van a szépsége, mert már a gyermekünk is ott lehet majd velünk – mondta.

Az énekesnő várandóssága ellenére sem állt le a munkával, nemcsak új dalain dolgozik, nemrég videóklipet is forgatott.

– A dal nem most született meg, de a klip elkészítésére most került sor. Örömmel vettem, hogy ezt a projekt életre kelhet. 

Várandósság alatt sem áll meg az élet, szeretem, ha van munkám, és közben a szóló dalaimon is dolgozom, hiszen a baba jó darabit le fog kötni. 

Tartottam picit a forgatástól, mert az átlagosnál sokkal fáradékonyabb vagyok, de sikerült jól diktálni a tempót, és mindenki hozzám igazodott – mesélte a kismama.

Turcsányi Tibor számára megtiszteltetés volt, hogy kolleganője várandósan is vállalta a feladatot.

– A „Szikra” című dal megszületésekor azonnal tudtam, hogy duett dalként szeretném majd elkészíteni. Nem kellett sokad gondolkodnom azon, hogy ki legyen a partnerem a dalban, azonnal Reni jutott eszembe. Nagyon hálás vagyok neki, hogy nyolc hónapos terhesen is vállalta a klip forgatását, ráadásul nagyon hidegben vettük fel a jeleneteket. Alapvetően egy szerelmes, szakítós dalról van szó, így koncepció volt, hogy ne mutassuk Reni hasát, de mi mindig tudjuk majd, hogy eggyel többen vagyunk a képeken – teszi hozzá Turcsányi Tibor.

(klip)

Forrás: borsonline.hu

Sláger TV

Tibi és a TV2 Star Academy nyertes Szőcs Reni közös dalának és a hozzákészült videóklipjének premierje 2023.03.02.-án volt látható, 12-órától a Sláger TV-n, valamint a csatorna rotációjába is bekerült a szerzemény.

A szerk.

TV2 Tények

Tibi is látható volt 2023.02.27.-i, TV2 Tények műsorában, ahol is Rúzsa Magdi aréna koncertje volt a téma. A videó visszanézhető itt az oldalon a MÉDIA-VIDEÓK-ÉRDEKESSÉGEK menüpontban.

A szerk.

Album megjelenés

2021. december elején megjelent egy országszerte kapható album, ,,Válogatott Dalok 3.” címen, amelyen Tibi ,,Budapest” dala is szerepel.

Jó hallgatózást!

Üdv.: a szerk.

Heti TV interjú

Tibi ismét a Heti TV stúdiójának vendége volt. A vele készült interjú, 2021.12.10.-én, 14:15-kor lesz látható a Heti TV – Kívánságszolgálat műsorában, ezek után pedig visszanézhető lesz itt az oldalon is a MÉDIA-VIDEÓK-MŰSOROK menüpontban.

Szép napot mindenkinek!

A szerk.